Fra 1. juli 2025 har Danmark formandskabet for EU’s ministerråd. Her får både regeringen og Folketinget en vigtig rolle. Regeringen leder arbejdet i ministerrådet, mens Folketinget står for den parlamentariske del – og inviterer kolleger fra hele Europa til at finde fælles løsninger på Europas udfordringer.
»Folketinget har en unik mulighed for at samle folkevalgte politikere fra hele Europa om de store spørgsmål, der former vores fælles fremtid. Vi har et ansvar for at styrke den demokratiske samtale og sikre, at de nationale parlamenter bliver hørt i EU. Den opgave går vi til med ydmyghed og ambitioner,« siger Folketingets formand, Søren Gade.
Den første konference bliver formandsmødet i COSAC, som afholdes på Christiansborg den 3.-4. juli. COSAC samler medlemmer af de nationale Europaudvalg – altså de udvalg i hvert lands parlament, der beskæftiger sig med EU-politik. Når de mødes på Christiansborg, skal udvalgenes formænd og næstformænd drøfte centrale emner som EU’s sikkerhed og forsvar, støtten til Ukraine og de danske prioriteter under formandskabet. Det er Folketingets Europaudvalg, der er vært for konferencen.
Formand for Folketingets Europaudvalg, Brigitte Klintskov Jerkel, udtaler:
»COSAC-formandsmødet markerer starten på den parlamentariske del af formandskabet, som Folketinget er vært for. Det er en vigtig mulighed for at styrke samarbejdet mellem de nationale parlamenter og EU’s institutioner. Vi ser frem til at tage fat på de store spørgsmål, der præger Europa – og til en åben og konstruktiv dialog med vores europæiske kolleger.«
Programmet for COSAC-formandsmødet byder blandt andet på taler fra europaminister Marie Bjerre, vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen og repræsentanter fra både Europa-Parlamentet og det ukrainske parlament. Der vil også være drøftelser om EU’s forsvarskapacitet og behovet for en moderniseret EU-budgetramme, der for eksempel støtter udviklingen af medlemsstaternes forsvar og forskning og innovation, der skal styrke den europæiske konkurrenceevne – temaer, der går igen i hele det danske formandskab.
»Samarbejdet i Europa har sjældent været vigtigere. Verden forandrer sig hurtigt, og det kræver et EU, der kan stå sammen og handle. Med formandskabet vil vi samle kræfterne og finde fælles løsninger,« siger Folketingets formand.
COSAC-formandsmødet bliver startskuddet på en række konferencer i København og Billund, hvor parlamentarikere, EU-kommissærer og eksperter mødes for at sætte retning for Europas fremtid.
Den parlamentariske del af EU-formandskabet kulminerer i december med COSAC-plenarmødet, hvor større delegationer fra de nationale europaudvalg samles for at omsætte visioner til konkret samarbejde.
Medierne inviteres også til at deltage i COSAC-formandsmødet. For yderligere oplysninger, herunder akkreditering og praktisk information, bedes interesserede repræsentanter kontakte presserådgiver i Folketinget Jesper Tidemann på telefon +45 21935986 eller [email protected].