Om formandskabet

De 27 EU-lande skiftes til at have EU-formandskabet for Ministerrådet i et halvt år ad gangen. Læs mere om dette nedenfor.

Hvad er et EU-formandskab?

Man taler om, at de 27 EU-lande skiftes til at have EU-formandskabet i et halvt år ad gangen efter en fastlagt rækkefølge. Det kan lyde, som om et enkelt medlemsland får lov til at lede hele EU. I realiteten er det Ministerrådet, som formandskabet leder.

Formandskabslandet sætter dagsordenen i Ministerrådet og er drivkraften i behandlingen af EU-sagerne internt i Ministerrådet og i forhandlingerne med Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen. Det er derfor formandskabslandet, som tilrettelægger og leder møderne mellem medlemslandenes ministre og alle de arbejdsgrupper med embedsmænd, som er tilknyttet Ministerrådet. Formandskabet skal også forsøge at skabe kompromiser mellem medlemslandene og samle trådene efter forhandlinger. 

Formandskabslandet har også en vigtig opgave i at repræsentere Ministerrådet som institution – f.eks. under arbejdet med den almindelige lovgivningsprocedure, når Ministerrådet mødes i forhandlinger med Europa-Parlamentet.

Folketingets rolle under det danske EU-formandskab

Regeringen varetager EU-formandskabet, men Folketinget har også en vigtig rolle at spille ved at støtte og udbygge samarbejdet mellem de nationale parlamenter. Derfor taler man om, at Folketinget tager sig af den parlamentariske dimension af EU-formandskabet. 


Under formandskabet er Folketinget vært ved en række konferencer, hvor medlemmer af medlemslandenes nationale parlamenter og Europa-Parlamentet mødes for at diskutere aktuelle EU-sager.

Folketinget er vært for fire faste interparlamentariske konferencer:

  • COSAC-formandsmøde
  • COSAC-plenarmøde
  • Den Interparlamentariske konference om Udenrigs-, Sikkerheds- og Forsvarspolitik
  • Den Interparlamentarisk konference Stabilitet, Økonomisk Koordination og Styring i EU

Derudover har Folketinget under formandskabet valgt at sætte fokus på det digitale område, konkurrenceevne samt klima og miljø.  Derfor arrangerer Folketinget også tre tematiske interparlamentariske konferencer.

Du kan læse om alle konferencerne her